Töltés...

Darta NAINO

Generic placeholder image
Daróczi Tamás

Kezdetek

2018.augusztus 02.

Kezdetek...

2010-ben gondoltam arra elöször, hogy jó lenne ha lenne egy eszközöm, ami nem csak lejátsza a különböző tartalmakat (filmek,zenék,képek), hanem mondjuk le is tölti és ami talán fontosabb, hogy vissza is tölti (seed-ben marad) a nap 24 órájában a hét minden napján. Túl sokat néztem sorozatot vagy filmet ahhoz,hogy minden egyes alkalomkor a számítógépen letöltsem, majd rámásoljam egy pendrive-ra vagy egy külső vinyóra azt rákötöm a tv-re vagy valamilyen lejátszóra megnézem és kezdhetem elöről. Már leírni is unalmas volt ezt a mondatot,nehogy végig csinálni. Szóval jött a gondolat, hogy vettem egy Asus R3 O'Play lejátszót, amire ráaplikáltam egy linux-os kis programot, amivel létre tudtam hozni egy torrent szervert ami szépen töltötte nekem a tartalmakat le és fel úgy, hogy a fogyasztásom 12 Watt volt óránként. Erről van szó ez kell nekem!! Egy kis idő után - úgy kb. 5-10 nap múlva - érzékeltem, hogy nem elég erős a vas, hogy 20 torrentnél többet futtasson egyszerre. Túl szép volt minden,hogy igaz legyen (töltöm,nézem és közben seed-el).

Image

Asus O!Play R3

Innestől fogva az elvárásaimat egy kicsit átértékeltem a médialejátszóval kapcsolatban. Fogyasszon többet egy minimálisan de ne legyen olyan érzésem, hogy alkalmazkodnom kell a hardverhez - sőt, semmihez se kelljen alkalmazkodnom - legyen erős a gép és fogyasszon kicsivel többet, mondjuk 35 Wattot.Image

Chieftec HTPCEz végülis sikerült. A 2. generációs "Naino" ami ugye még nem nevezhető Naino-nak, már 30 Wattot fogyasztott, de egy Intel i3 4170-es processzor hajtotta HD Graphics 4400-as integrált videóvezérlővel. Ennek következtében a DisplayPorton megnyílt a 4K filmek elött a kapu, amit könnyedén HDMI 2.0-ra lehetett alakítani. Ennek még nem kellett nagyobb jelentőséget tulajdonítani, hiszen 2015-ben a TV-ken még nagyon ritka volt a HDMI 2.0 videó bemenet. A HDMI 1.4 átviszi ugyan a 4K jelet,de csak 30 Hz-en, ami a filmeket tekintve elég, ugyanis az európai filmek rendre 23.976 video FPS-sel jelennek meg, de a videolejátszó szoftvert használva aligha lenne elegendő a 30 Hz illetve 30 fps. Lassú, nem egyenletes és idegesítően szaggató látvány.

Itt tennék egy kitérőt a fogyasztási adatokra. A 2. generációs Naino 30 Wattot fogyasztott szinte mindig. Ez annyit jelent, hogy a 30 watt/óra az napi 720 watt és havonta 21.600 watt, ami 21,6 kw. 1 kw ára ma magyarországon (2018.augusztus) 36 Ft. Tehát havonta 777 Ft a Naino fenntartási költsége. Az Asus O!Play R3 esetében ez az összeg 310 Ft, amihez egy értékelhetetlen teljesítmény társul.


Image

OpenElec linux alapú operációs rendszer


A legfontosabb része az eszközünknek az Operációs rendszer, amit véleményem szerint még véletlenül sem érdemes windows-ra korlátozni. Egyszerűen sokkal problémásabb mint egy linux alapú kifejezetten médialejátszására tervezett rendszer az OpenElec. Régi XBMC lejátszó szoftver feltúrbózott operációs rendszere, illetve a mai Kodi elődje.

Image

Chieftec-hez tartozó IMON távirányító

Az egyik legnehezebb kérdéskör a távirányító. Mivel a jelenlegi "Naino" még nem több egy egyszerű HTPC-nél (Home Theater Personal Computer) vagyis házimozis személyi számítógépnél (elég rosszúl hangzik és még leírni a fájdalmas), úgy feltétlenül kell egy távirányító amivel könnyedén kezelhetjük a heverőröl vagy az ágyból. Mivel a Chieftec háznak van egy infra vevője és távirányítója így ez nem okoz problémát.


Image

Western Digital RED Nas Hard Drive


Már majdnem kész van minden de kell még egy HDD, amin tároljuk a letöltött tartalmakat. A kezdetekben beértem egy 1TB-os tárolóval,de miven 0/24-es használatra terveztem így egy Western Digital RED Nas Drive-ra esett a választásom.


Image

Transmission, linux alapú Torrent szerver


Végre összeállt a vas! Jöhetnek a szolgáltatások. Az első a jó öreg Transmission. Ez a világ legkényelmesebb letöltés kezelő szoftvere. Maga a szerver az OpenELEC háttér szolgáltatásaként fut. Vagyis 1x kell parancssorosan konfigurálni, majd soha többet nem kell hozzányúlni. Tartozik hozzá egy Google Play Áruházból elérhető program a TransmissionRemote. Ennek a programnak a kinézete nagyon hasonlít a sokak által ismert uTorrent-hez vagy az egyéb társ alkalmazásokhoz. Ezzel a kliens szoftverrel fogjuk vezérelni a szervert,hogy mikor - mit - hova töltsön - milyen sebességgel - meddig maradjon seedben stb. A gyakorlatban úgy működött,hogy meglátogattam az egyik legnagyobb torrent oldat a The Priate Bay-t. Letöltöttem a filmet telefonnal vezérelve majd lejátszottam. Az OpenELEC-et mondanom sem kell, programok százával lehet okosítani. Egy egyik kedvenc alkalmazásom a felirat letöltő. Elindítom a filmet és közben keres nekem megfelelően időzitett feliratot hozzá - azt letölti és kész. Film gyüjtőknek halkan megjegyzem, hogy az OpenELEC katalogusban gyüjti a filmeket,tehát a már letöltött filmekhez készít egy látványos videotéka jellegű választó felületet,ahol minden filmhez letölti a borítóképet a film rövid leírásást, a szerplőket azok fotóival a rendezőt és amikor válogatunk a filmeink között, akkor ezek az adatok mind rendelkezésünkre állnak. Iszonyatosan bejön nekem!

Gyakorlatilag ennyi volt kezdetben amit szerettem volna. Egy kellően erős letöltő és fimnéző gép, korlátozások nélkül. Egy darabig minden szép volt és jó, de jöttek a további igények amihez több módosítást is eszközölni kellett.

A következő oldalon a szolgáltatások mutatok be amiket érdemesnek tartok a mindennapi használatra.

Szolgáltatások